Glamourland

Door G.J. Dröge

 

 

Op een zaterdagmorgen, na een potje golf op Hooge Graven, besloot ik om eens een kijkje te nemen op een sportpark in Ommen. Ik kende Ommen alleen van mijn Golf- en Countryclub en de Hema-worstenverkopers van mijn vrind Youp. Om niet herkend te worden ging ik incognito.

Zo kwam ik terecht op sportpark “de Rotbrink” alwaar ik mijn Bentley parkeerde op een grote parkeerplaats. Omdat ik wel zin had in een kopje koffie moest ik kiezen tussen drie gebouwen wat later kantines bleken.

Wat een glamour!

Bij de meest linkse stond een man een blauwwitte vlag te hijsen en wilde net met een emmer kalk richting de velden lopen toen ik hem vroeg waar ik een kopje koffie kon krijgen. Hij wees mij de meest linkse kantine aan, degene waar hij net de vlag voor stond te hijsen. Ik wilde daar naar binnen en brak mijn benen zowat over en hele grote sporttas vlak voor de deur. Van de persoon  kreeg ik te horen dat dit de tenues waren van een elftal. Wat een glamour!

In mijn tijd moest mijn moeder een oud overhemd van pa in de clubkleur verven.

Doorgelopen in de kantine stond een jonge man achter de bar te zweten en na mij gelukkig niet herkend te hebben bestelde ik een kop koffie. Op mijn vraag wat het nou verdiende zo’n baan achter de bar, vertelde hij mij dat dit vrijwilligerswerk was.

Wat een glamour!

De jongelui aan de tafels hadden in een paar minuten meer rommel gemaakt dan mijn kleinkinderen in een week voor elkaar kregen en toen de trainer ze riep om mee te gaan, bleef dit allemaal achter op de tafels en ging de aardige meneer achter de bar dit achter hun derričre opruimen.

Wat een glamour??????

Opeens hoorde ik de barman, die Herman bleek te heten, zeggen; há Dröge! Een beetje geschrokken, met het idee dat mijn vermomming niet goed genoeg was, keek ik verbaasd om omdat de familie die ik had allemaal in het westen woont en ik niet wist dat hier ook een Dröge woonde. Het was een jongeman met een zwarte map onder de arm, die zichzelf later voorstelde als de leider van het eerste en André van Drogen heette. Na uitleg te hebben gekregen waarom hij Dröge genoemd werd was mij een en ander duidelijk. Het was geen misbruik van mijn naam. Op mijn vraag waar het eerste elftal dan was antwoordde hij dat deze op zondag voetballen. Op mijn vraag wat hij hier dan deed zei hij; voorbereiding van komend seizoen... Vrijwilliger? Ja!

Wat een glamour!

Door mijn overdreven interesse in het sportpark, stelde hij voor om na de koffie een rondleiding te geven op het sportpark en ik was zeer nieuwsgierig. In de kantine vroeg ik hem wat de blauwe bordjes aan de wand betekenden en na uitleg moest hij mij het antwoord schuldig blijven waarom er maar zo weinig hingen. Buiten gekomen zag ik een bord staan met alle businessclubleden en ik zei dat ik het mooi vond dat deze bedrijven zichzelf aanmelden. Hierop was het antwoord van deze “Dröge” dat dit niet vanzelf ging, maar dat hier ook vrijwilligers mee bezig waren om deze leden te werven.

Wat een glamour!

Het bord stond achter een blauw-wit geverfde buizen omheining en de functie hiervan vroeg ik mij af, want het gras ernaast was platgetrapt en een paadje van de kantine naar de velden was duidelijk te zien. Bij het zogeheten hoofdveld keek ik mijn ogen uit; rondom reclame borden, mooie dugouts en gekalkte lijnen. Weer kreeg ik hetzelfde antwoord: vrijwilligers die zich er voor inzetten.

Wat een glamour!

Doorgelopen naar de kleedkamers struikelde ik over een paar omgekeerde bezems en ook vroeg ik mij af wat die rubber matten naast de deuren voor functie hebben, navraag leerde dat deze bezems en matten er voor waren om de schoenen zandvrij te maken. Waarom er in de kleedkamer nog zoveel zand lag was mij dus een raadsel.

Om de twintig centimeter hing er aan de muur een haakje om de kleren op te hangen.

Wat een glamour!

Er ontbraken ook een paar. Hadden ze geen goeie schroeven gebruikt en/of waren de kleren te zwaar? André zweeg....

Deze kleedkamer had douches! Elke kleedkamer had douches! Met warm water! In mijn voetbaltijd was het een ronde wasbak met  koud water.

Wat een glamour!

Hoe de gaten in het plafond van de douche kwamen was mij een raadsel...... en André zweeg weer. Zullen we even op het trainingsveld kijken? Ja lijkt me leuk. Ik zag twintig personen zweten en gaf nonchalant een trapje tegen een net met voetballen. Op mijn vraag of een ieder zijn eigen bal mee moest nemen verschoot André van kleur. Nee, ook deze werden voor de spelers beschikbaar gesteld.

Wat een glamour!

Moest de bal die net in de bossen geschoten werd dan niet opgehaald worden? Ja, dat doen ze na de training. Kunnen ze hem dan weer vinden? Niet altijd. En dan? Eh....... dan wordt het vanzelf weer een keer aangevuld. Deze Dröge kreeg terwijl hij dat vertelde het schaamrood op de kaken, mede omdat ik zei dat dit allemaal wel heel gemakkelijk gaat.

Hij stelde voor om terug te keren naar de kantine en de rondleiding te beëindigen. Op de terugweg nog even gezwaaid naar de man die de vlag hees en nu witte lijnen op het veld aan het maken was. Ik durfde het bijna niet te vragen, maar ook dit was een vrijwilliger.

Wat een glamour bij OVC’21 !

Teruggekeerd in de kantine was de barman Herman inmiddels aan de andere kant van de bar van zijn welverdiende biertje aan het genieten, terwijl een nieuwe vrijwilliger het tappen had overgenomen.

Na een drankje en het bedanken van jullie Dröge, die mijn vermomming allang door zei te hebben, keerde ik moe maar voldaan terug naar mijn eigen Wassenaar..., alwaar ik met een kruik op mijn hoofd alle belevenissen van die dag nog eens rustig door nam.....

 

Gaat het weer een beetje meneer Dröge?

Met vrindelijke groet,

G.J. Dröge (de enige echte!)

Homepage                                                        Vrienden van Dröge