Columns Dröge
Home mail Dröge Sponsors Gastschrijvers Mailinglist Archief Webmasters
 

Voorheen schreef ik alleen in het clubblad van mijn voetbalvereniging onder het pseudoniem Dröge.

Omdat dit alleen ging over hetgeen wat op en om de velden gebeurde, leek het mij leuk om algemene zaken die ik in het dagelijkse leven tegen kom of lees in de kranten, te schrijven op deze site. In ieder geval zal ik elke zaterdag iets schrijven, zodat zondag's  weer iets nieuws te lezen valt. Wil je  op de hoogte gehouden worden als er eerder een update is, schrijf je dan in op de Mailinglist....

Hardenbergs kwartiertje  

Het tijdsbestek, een kwartier, is waarschijnlijk ontstaan uit het indelen van een uur net als een taart in vier stukken. Men spreekt dan van een kwart-uur. Door het snel zeggen van het woord kwart-uur, wordt dit al gauw kwartuur, kwartoer, kwartier…… ?

Een eigenaardige eigenschap van Dröge is om altijd in kwartieren te rekenen. De wekker gaat nooit op twintig over zes, maar altijd op kwart over zes of half zeven.Reistijd is nooit een uur en zeven minuten, maar of een dik uur óf een uur en een kwartier.Vertrektijden, ook als die door anderen bepaald zijn op minuten, worden omgezet in kwart-uren. Vertrekken doe je niet om tien over, maar om kwart over….. Afspreken met iemand doe je ook niet in minuten; ik zie je om drie over negen staat ook een beetje vreemd. Negen uur of kwart over……

Deze eigenaardigheid kan dus bij het afronden resulteren in het Hardenbergs kwartiertje. Als je een uur en tien minuten gaat afronden in een dik uur, loop je de kans om tien minuten te laat te komen. Deze tien minuten worden dan weer afgerond naar een kwartier, waaruit het Hardenbergs kwartiertje te herleiden valt. Je hebt vele kwartiertjes….. vaak is dit afhankelijk van waar iemand woont en die dit als excuus wil gebruiken voor het te laat komen. Aangezien ik dit kwartiertje nogal eens voorbij hoor komen, kan ik daar twee dingen uit op maken; deze mensen rekenen net als Dröge alles om in kwart-uren óf deze mensen zijn ook wel eens te laat op hun afspraken. Een goede oplossing hiervoor is om in je afspraak een kwartiertje speling in te calculeren; je spreekt bijvoorbeeld niet om acht uur af, maar tussen acht uur en kwart over acht. Als je streeftijd dan acht uur is, kom je altijd op tijd. Als je denkt aan kwart over acht, kom je aan om half negen en ben je dus een kwartier te laat…… het Hardenbergs kwartiertje te laat…… De meeste mensen vinden het niet erg als je te laat komt als je het maar laat weten. Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon. Dreig je te laat te komen, is wat van je laten horen wel zo netjes. Aangezien je onderweg pas tot de conclusie komt dat je het niet gaat redden en om dan allerlei capriolen uit te halen met je telefoon is levensgevaarlijk. Dröge heeft hier wat op gevonden: zet in je telefoon, onder berichten in sjablonen de volgende tekst: Hardenbergs kwartiertje… Tot zo! Gr. André. Uiteraard is het verstandiger om je eigen woonplaats in te geven en te ondertekenen met je eigen naam, maar het zou leuk zijn als iedereen de volgende tekst in sjablonen zou zetten:

Hardenbergs kwartiertje…. Tot zo! Gr. < je naam> www.dreuge.nl

Vooral dat laatste niet vergeten! Dan weet een ieder na het lezen van bovenstaande op de site, dat je het niet expres doet, maar dat je alles terugrekent in kwart-uren en afgerond hebt naar boven. Tevens weet Dröge dan dat hij niet de enige is met deze eigenschap!

Groet’n uut Hardenberg.

Dröge

 

Site Counter
Bpath Counter