Columns Dröge
Home mail Dröge Sponsors Gastschrijvers Mailinglist Archief Webmasters
 

Voorheen schreef ik alleen in het clubblad van mijn voetbalvereniging onder het pseudoniem Dröge.

Omdat dit alleen ging over hetgeen wat op en om de velden gebeurde, leek het mij leuk om algemene zaken die ik in het dagelijkse leven tegen kom of lees in de kranten, te schrijven op deze site. In ieder geval zal ik elke zaterdag iets schrijven, zodat zondag's  weer iets nieuws te lezen valt. Wil je  op de hoogte gehouden worden als er eerder een update is, schrijf je dan in op de Mailinglist....

Sgreivvaudten  

Direct schiet mijn spellingcontrole op tilt…. U bedoelt schrijffouten? Klopt. Ook Dröge ontdekt na het lezen van z’n eigen site schrijffouten. Dat de Nederlandse taal één van de moeilijkste talen is, is wel duidelijk. Als je als voorbeeld een veelgemaakte fout neemt zoals D of DT dan worden hierin nogal eens vergissingen gemaakt. Als ezelsbruggetje gebruik ik net als vele Nederlanders met mij het woord loop of loopt. Dus wil ik weten of in de volgende zin D of DT is; “Dit wordt morgen door hem opgelost” , kan je hier twee keer het werkwoord lopen op loslaten…. “Dit loopt morgen door hem opgelopen”. Dus wordt moet met DT. Om het nog lastiger te maken, zou je dus denken dat opgelost met een D zou moeten; opgelosd. Aangezien daar in de Nederlandse taal weer een regel in is met het foefje KOFSCHIP of FOKSCHAAAP, is dit dus een uitzondering. Zo wordt het alsmaar lastiger en is Dröge heel blij dat het programma Word een spellingscontrole heeft. Word is in dit geval alleen met een D, want dit heeft weer niks te maken met het werkwoord worden, maar meer met het Engelse woord voor woord. Meneer Gates van Microsoft zou helemaal gek worden als hij wist dat zijn tekstverwerkingsprogramma geschreven zou worden met DT omdat de Nederlandse taal dit voorschrijft. WORDT van Microsoft Office.

Bijna gaat bovenstaande lijken op een cursus van de HOI (je bedoelt de Hardenberge Onderwijs Instellingen, Dröge?) en dat willen we niet. Daarom even een leuk discussie puntje tussendoor van de Nederland taal: als je het woord “mooi” voor vrouw zet, moet het zijn: “mooie vrouw”. Als je het voor het woord boek zet, krijg je “mooi boek”. Wie kan mij vertellen, ik weet het echt niet, wanneer er een é achter mooi komt en wanneer niet? Antwoorden graag via deze link: andre@dreuge.nl .Wat kan je winnen? Tja…… misschien een vermelding of een hoofdrol in de volgende column….. de winnaar mag het zeggen.

Hopelijk maakt Dröge nog veel sgreivvaudten, zodat er gespreksstof blijft. Of was het gesprekstof met één s? Heerlijk die Nederlandse taal……………

 Gelukich heevd mein kompjoeter spelingskontrole en gaad hei bei dese sin helemaal op tild.

Dröge

Site Counter
Bpath Counter